Ga naar de inhoud

Het wapenschild van Drongen is het schild van de familie Walckiers. Deze familie werd geadeld op 10-02-1727 en de afstammelingen tot burggraaf verheven op 22-05-1786.
 
Adriaan Engel Walckiers kocht op 27 oktober 1755 de heerlijkheid van Lodewijk Julius Barbon Macarini Mancini, pair van Frankrijk, heer van Drongen, enz., voor de som van 60.000 gulden.

Het zegel van de familie Walckiers werd in Drongen door het magistraat gebruikt tot het einde der 18de eeuw.  

Het wapenschild werd op 19 februari 1951 terug officieel toegekend door een besluit van de koninklijke prins Boudewijn.
 
Gedeeld:
1. van goud met een valk in natuurkleur, naar de linkerzijde gekeerd, en zittend op een rots van drie toppen van keel en overtopt met een ster met zes stralen van hetzelfde;
2. van keel met een valk in natuurkleur zittend op een rots van drie toppen van goud en overtopt met een ster van zes stralen van hetzelfde;
het schild getopt met een kroon met dertien parels waarvan drie opgezet en gehouden door twee omziende griffioenen van goud, genageld en getongd van keel, elk een banier houdend, die rechts met het wapen van het schild, die links doorsneden van azuur en van zilver met een meermin van goud gaande over de doorsnede en houdend in de rechterhand een lamp van zilver brandend van goud.