Ga naar de inhoud

De vele gegevensbanken met Drongense familienamen, waarover onze heemkundige kring beschikt, zijn een rijke bron van informatie voor al wie zich in de familiekunde (genealogie) wil verdiepen.

Ben je nieuw in deze materie, dan helpen we je graag op weg.

Maar hou er wel rekening mee dat, eenmaal je het familiekundevirus te pakken hebt, de besmetting definitief is en er geen weg terug is.

Hoe begin je er aan?

Voor je op stap gaat om je stamboom te planten, kan je maar beter eerst even kijken welke gegevensbronnen je zelf in huis hebt: foto’s, trouwboekje, akten, doodsbrieven en doodsprentjes, …
Maak van deze familiepapieren alvast een overzichtelijke map en bouw zo een familiearchief op.

Volgende stap is je eigen familie te bevragen. Al die oude opa’s en oma’s en nonkels en tantes zijn een welwillende schat aan informatie, maar ze hebben de kwalijke gewoonte het tijdelijke met het eeuwige te verwisselen vóór je hen iets kan/wil vragen.

Zo ga je verder

We zoeken de gegevens (geboorte / huwelijk / overlijden) van onze voorouders verder in de registers van de burgerlijke stand, die een aanvang nam bij de Franse revolutie in 1796. Om de registers die jonger zijn dan 100 jaar te mogen inkijken op het gemeentehuis, dienen we – wegens de archiefwet – een toelating te vragen aan de voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg.

Voor het arrondissement Gent is het adres:
Rechtbank van Eerste Aanleg
Aan de voorzitter
Opgeëistenlaan 401A
9000 Gent

Wil je verder gaan dan de burgerlijke stand en 1796, dan kan je gaan snuffelen in de parochieregisters. Die zijn dan wel in ’t Latijn opgesteld, maar laat je daar maar niet al te veel van afschrikken. De pastoor gebruikte meestal geijkte formules die je al snel leert. En dan zijn er ook nog kleine woordenboekjes te koop met de meest gebruikte termen. Ook op internet vind je goede Latijnse woordenlijsten. Met de parochieregisters kan je de gegevens (dopen / trouwen / begravingen) van je voorouders vinden tot ongeveer in het eerste kwartaal van de 17de eeuw, afhankelijk van de parochie.

De parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand zijn indertijd op microfilm gesteld door de Mormonen en kopies van die films (tot 1870 of tot 1900) zijn te bekijken in de rijksarchieven. Voor Vlaanderen kan je vooral terecht in het rijksarchief van Beveren-Waas. Meer info over de rijksarchieven vind je op http://www.arch.be/

Een heel goed adres voor alle zoekers in de zeer wijde omgeving van Gent is het Archief & Documentatiecentrum van de gemeente Melle: http://www.erfgoedmelle.be/start.html

Genealogische software

Je verzamelt in de loop van de tijd zoveel informatie dat je er al snel het overzicht bij verliest. Het gebruik van de computer daarbij is dan ook onontbeerlijk. Kies zo snel als mogelijk een genealogieprogramma dat al je gegevens kan verzamelen, bewerken en ordenen. Een uitvoer is steeds mogelijk onder diverse vormen zoals lopende tekst, een familieboek of een eigen website.

Enkele veel gebruikte programma’s zijn:

Pro-Gen http://www.pro-gen.nl/
Aldfaer http://aldfaer.net/
Reunion (enkel voor Macintosh)https://www.cq-software.nl/

Bronnen

Op het internet vind je ontelbare websites met interessante informatie en gegevensbanken over familiekunde. De belangrijkste in Vlaanderen is de website van de vzw Familiekunde Vlaanderen. Je kunt je er ook inschrijven op provinciale nieuwsgroepen. 

Rijksarchief in Belgiëhttp://search.arch.be
Familiekunde Vlaanderen         http://www.familiekunde.be/
provincie Oost-Vlaanderenhttp://www.familiekunde-oost-vlaanderen.be/
afdeling Genthttp://www.familiekunde-gent.be/
afdeling Deinze                  http://www.familiekundedeinze.be/
afdeling Meetjesland  http://www.familiekundevlaanderen-meetjesland.be/
FamilySearch                          https://familysearch.org/
Geneanet http://www.geneanet.org/
Geneaknowhow                        http://www.geneaknowhow.net/
familienaam.be                                   http://www.familienaam.be/
Heemkunde Vlaanderen http://www.heemkunde-vlaanderen.be/
Heemkunde Oost-Vlaanderenhttp://www.heemkunde-oost-vlaanderen.be/

Op de computer van ons Documentatiecentrum staan een groot aantal genealogische gegevensbanken ter inzage van de bezoeker. Raadpleeg hier de lijst van gegevensbanken.

Van deze gegevensbanken werden ook boeken gemaakt, die ter inzage (en te koop) liggen in ons Documentatiecentrum.

Voor meer informatie, zie onze publicaties.

Toch nog enkele opmerkingen

Veel – vooral jonge – stamboomplanters denken alles te kunnen vinden op het internet. We geven toe: ook wij vinden elke dag meer en meer op de digitale snelweg. Maar zijn al die gegevens ook juist? Je ontkomt er in elk geval niet aan om alle gevonden namen en data nog te controleren in de archieven. Bedenk dat één enkele kleine fout je volledige stamboom de mist kan laten ingaan. Bedenk bovendien dat we zo goed als allen afstammen van arme – dikwijls ongeletterde – landwerkers en dat daar helemaal niets mis mee is.En ook een zwart schaap is en blijft… een schaap. We helpen je graag op weg en wijzen je op nieuwe mogelijkheden. Op vragen als “Wil mij alles wat u daarover hebt opsturen”, daar antwoorden wij echter niet op. Je eigen opzoekingen moet je wel zelf doen. Dat plezier willen we je echtniet ontnemen.
 
Toch even de weg kwijt in genealand?
Contacteer lucas.bracke@telenet.be