Ga naar de inhoud

Drongenplein
Beschermd MB 09.06.1998

Het Drongenplein is het hart van de oude dorpskern van Drongen. 

Het werd in 1858, bij de bouw van de huidige kerk, aangelegd waar voorheen het kerkhof lag. De charme van dit met linden beboomde plein wordt gevormd door de imposante abdijgebouwen, de toren, de kerk en de begrenzende rij huizen.

Op het plein bevinden zich verschillende beschermde monumenten: Sint-Anthone (nr. 2), De Schare en aanleunend buurhuisje (nr. 5), de Pontbrug, de Sint-Gerolftoren, de Sint-Gerolfkerk, de Oude Abdij, de Sint-Jozefkapel en het oorlogsmonument.

Daarnaast vind men er enkele niet-beschermde monumenten zoals de calvarieberg met kruisbeeld uit 1933 nabij de ingang van de kerk. Aan de ingang van de Oude Abdij staat een gedenksteen voor Adolf Lootens (04.07.1878 – 05.05.1905) die als pionier van het Afrikaans beschavingswerk gehuldigd wordt. Hij overleed op 26-jarige leeftijd, na een verblijf van 4 maanden als opzichter in Congo.
Tenslotte is er het Heilig Hartbeeld naast de ingang van de Sint-Jozefkapel. Het werd in 1926 door de jezuïeten aan de gemeente Drongen geschonken, ter gelegenheid van de honderdjarige aanwezigheid van de orde in de gemeente.